Totallösning
Vi erbjuder totallösning med komplett installation av kaminer, eldstäder och spisar!
Vi hjälper till ifrån allt med val av eldstad, installation, finansiering, besiktning, Handlingar mot kommun. Börja med att tala med en av våra säljare eller besök vår butik med utställning av minst 110 modeller av braskaminer, täljstenskaminer, kakelkaminer, murspisar, gjutjärnskaminer, vedspisar, täljstensugnar, kakelugnar samt tillbehör. Se även våra pågående kampanjer!
Kamininstallation eller kaminrenovering - Behöver du hjälp?
Här hos oss på Kaminbutiken hittar du inte bara kaminer, eldstäder, vedspisar och tillbehör. Du kan även få en totallösning som innebär en komplett installation av det du köper. Vi på Kaminbutiken är med från start. Vi utför bland annat kostnadsfria hembesök, så väl som att vi hjälper dig att välja rätt eldstad. Om du behöver hjälp med finansiering så kan vi bistå även med detta. Utöver kamininstallation och kaminrenovering så ser vi även till att alla nödvändiga handlingar inkommer till
kommunen så väl som att vi hjälper dig med slutbesiktning och ger dig eldningsråd. Om du har planer på att mura en egen eldstad så kan vi hjälpa dig med skisser och ritningar. Du kan kontakta en av våra säljare eller så besöker du oss i vår butik, där du kan se minst 110 modeller av olika kaminer, kakelugnar och vedspisar.Vi installerar alla slags kaminer och skorstenar
Vi installerar alla slags kaminer och skorstenar, så oavsett vilken modell av eldstad du bestämmer dig för så finns vi där för dig. Vårt utbud är stort och du kan välja mellan braskaminer, täljstenskaminer, kakelkaminer, murspisar, gjutjärnskaminer, vedspisar, täljstensugnar, kakelugnar samt även köpa tillbehör till dessa. Du kan även köpa kamininsatser eller spiskassetter här hos oss, om du har en befintlig kakelung eller tänker dig att mura en egen eldstad. Alla kaminer behöver inte en fackman för att installeras, men vill du få det gjort på rätt sätt, så ska du kontakta oss. Det är även viktigt att se till att kommunen får in rätt sorts handlingar. Likaväl som när du bygger något som ett förråd, och ansöker om bygglov, så måste du även göra en bygganmälan för att installera en eldstad eller braskamin. Vi på Kaminbutiken kan hjälpa dig med detta samt en mängd andra saker inom installationer av kaminer och skorstenar.
Rådgivning och val av eldstad
- Vilken design vill ni ha på er eldstad/Miljö?
- Vilken storlek på kamin passar just erat hus?
- Hur mycket värme vill ni ha ifrån er eldstad?
- Endast för "myseldning"?
- Vill ni ha snabb uppvärmning? (tex sommarstugor)
- Vill ni ha långsam uppvärming som håller länge eller vill ni ha både snabb och långsam värme?
Kostnadsfria hembesök
Skisser/Ritningar vid frimurning
Offertering
Nödvändiga handlingar till kommunen.
Som eldstad räknas bland annat braskamin, värmepanna, kakelugn, vedspis, täljstensugn och öppen spis. Byte av braskassett eller rökkanal kräver också anmälan. Om rökkanalen eller skorstenen dras på utsidan krävs bygglov innan du kan påbörja arbetet.
Följande handlingar krävs:
· Skriftlig anmälan på ”Blankett för bygglov och anmälan”. Se kommunens hemsida.
· Planritning i skala 1:100 där den planerade eldstaden är inritad.
· Fasadritning i skala 1:100 där skorstenen är inritad. Tänk på att skorstenen ska vara minst en meter över taktäckningen.
· Information om vilken typ av eldstad och rökkanal som installeras. Enklast är att skicka med prestandadeklarationer på de produkter som avses. Dessa finns att hämta på tillverkarnas webbsidor.
· Förslag till kontrollplan. Detta kan du få av oss i butiken.
När samhällsbyggnadskontoret har fått din kompletta anmälan skickar de ett startbesked och då kan installationen påbörjas.
När installationen är klar ska en besiktning genomföras gällande brandskyddet och tillträdesanordningar på tak. Kopia på godkänt besiktningsprotokoll och ifylld kontrollplan skickar du sedan in till kommunen och får då tillbaka ett slutbesked. Sedan är det bara att börja använda eldstaden och njuta av värmen.
Finansiering

* Uppdelat på 23 räntefria delbetalningar. I månadsbeloppet ingår uppläggningsavgift 495 kr, samt administrationsavgift 30 kr/månad. Effektiv ränta 16,45% vid 10.000 kr beräknat på 5 år. Kreditgivare är Santander Consumer Bank.
Slutbesiktning & eldningsråd
https://www.ssrgodkand.se/
Elda rätt och klokt
Höga el- och oljepriser gör att inomhusbrasan inte bara är en trivselfaktor utan också är ekonomiskt intressant. Oberoende beräkningar visar att villor med lokaleldstad, som grupp betraktad, förbrukar mindre energi än villor utan lokaleldstad.
Men om vi inte ska ”elda för kråkorna” krävs en modern brasvärmeanläggning med hög verkningsgrad – och inte minst, att vi verkligen anstränger oss för att elda klokt och rätt. För självklart kan även den bästa utrustning användas på fel sätt.
Branschen har gjort mycket för att minimera riskerna för felaktig bränsleanvändning och även satsat på produktutveckling som gör det svårare att elda fel. Men som sagt, det är ändå till syende och sidst den enskilde användaren som har det slutliga ansvaret för att elda rätt i sin egen lokala eldstad.
Checklista för eldning i lokaleldstad
För att få ut mesta möjliga energi och samtidigt få en miljövänlig eldning, gör så här:
· Se till att du har en modern braskamin eller motsvarande
· Elda bara torr ved. Det behövs ungefär dubbelt så mycket nyhuggen ved som torr ved, för att få ut lika mycket värme. Utsläpp av tjära blir bara en tiondel med torr ved.
· Ha god lufttillförsel. Pyrelda aldrig. Att braselda vid maximal effekt med bra drag är bättre än att småelda hela dagen. Visserligen räcker veden längre men utbytet av energin blir mycket mindre.
· Ta för vana att regelbundet se efter hur röken ser ut. Med rätt eldning skall röken vara vit, helst genomskinlig. Svartgråsvartrök tyder på en olämplig eldstad, fel eldningsteknik eller användning av dåligt bränsle.
· Träaskan i eldstaden ska vara finfördelad och grå.
· Eldstaden fungerar bättre om den sotas och rengörs ofta. Det spar både energi och miljön.
· Tänk alltid på att det är förbjudet att elda hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånplattor eller liknande. Hälsofarliga rökgaser bildas!
Ett tips är också att titta på alla de informativa/pedagogiska instruktionsfilmer som finns på nätet från de olika tillverkarna. Här följer ett axplock med länkar:
Keddy
https://youtu.be/fETcCM4MsQw
Contura
https://youtu.be/KPuMQEabfOU