Vi lämnar 10 års garanti på arbete vi utför. Detta gäller t.ex. när vi renoverar skorstenar och liknande. Garanti på material, som t.ex. insatsrör, skorstenar, kaminer, kakelugnar, braskassetter och täljstensugnar hänvisar vi till våra tillverkares olika garantier. Nedan följer ett axplock av garantiåtaganden från våra tillverkare:

 

Contura

Jötul

Scanspis

Keddy

Tulikivi

Gabriel keramik

Premodul

NVI

 

Elda rätt och klokt
Höga el- och oljepriser gör att inomhusbrasan inte bara är en trivselfaktor utan också är ekonomiskt intressant. Oberoende beräkningar visar att villor med lokaleldstad, som grupp betraktad, förbrukar mindre energi än villor utan lokaleldstad.

Men om vi inte ska ”elda för kråkorna” krävs en modern brasvärmeanläggning med hög verkningsgrad – och inte minst, att vi verkligen anstränger oss för att elda klokt och rätt. För självklart kan även den bästa utrustning användas på fel sätt.

Branschen har gjort mycket för att minimera riskerna för felaktig bränsleanvändning och även satsat på produktutveckling som gör det svårare att elda fel. Men som sagt, det är ändå till syende och sidst den enskilde användaren som har det slutliga ansvaret för att elda rätt i sin egen lokala eldstad.

Checklista för eldning i lokaleldstad
För att få ut mesta möjliga energi och samtidigt få en miljövänlig eldning, gör så här:

 • Se till att du har en modern braskamin eller motsvarande
 • Elda bara torr ved. Det behövs ungefär dubbelt så mycket nyhuggen ved som torr ved, för att få ut lika mycket värme. Utsläpp av tjära blir bara en tiondel med torr ved.
 • Ha god lufttillförsel. Pyrelda aldrig. Att braselda vid maximal effekt med bra drag är bättre än att småelda hela dagen. Visserligen räcker veden längre men utbytet av energin blir mycket mindre.
 • Ta för vana att regelbundet se efter hur röken ser ut. Med rätt eldning skall röken vara vit, helst genomskinlig. Svartgråsvartrök tyder på en olämplig eldstad, fel eldningsteknik eller användning av dåligt bränsle.
 • Träaskan i eldstaden ska vara finfördelad och grå.
 • Eldstaden fungerar bättre om den sotas och rengörs ofta. Det spar både energi och miljön.
 • Tänk alltid på att det är förbjudet att elda hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånplattor eller liknande. Hälsofarliga rökgaser bildas!

Får jag installera en eldstad själv?

- Ja, men tänk på att en besiktningsman bör besiktiga installationen efteråt.

Installerar Eldabutiken?

- Ja, Vi har egen personal som är speciallister inom eldstäder, skorstenar och brandsäkerhet med Certificering "Behörig skorstensentrepenör".

Hur stor eldstad ska jag välja?

- Nya moderna eldstäder ger väldigt mycket värme så kontrollera detta noga så att det inte blir för varmt.

Måste jag ha skorsten?

- Ja, Väljer du en eldstad för fast bränsle tex ved, pellets så måste skorsten finnas.

Hur lång måste skorstenen vara?

- Detta är individuellt och kan skilja ifrån hus, placering mm. En generell regel är dock 1 meter ovanför genomföring och minst 40cm ovan nock om skorsten är inom 2,3m ifrån nock.

Måste man ha ett skydd framför eldstaden?

- Man måste ha ett skydd framför eldstaden om golvet inte är obrännbart (ok med tex klinker). Vid eldstad med lucka, minst 30 cm framför och 10 cm på sidorna.

Är gips klassad som obrännbart material?

- Nej, Gips kalcinerar vid långvariga temperaturer över 45 grader och skall inte användas vid bygge av brandväggar och schakt.

Vad är en brandvägg?

- En brandvägg är en obrännbar vägg av minst typ EI-60 (T.ex 12cm Tegel, 9cm Leca, 7,5 cm Lättbetong, 5cm Kalcium Silikat) Vissa produkter har egna beprövade brandväggar för ENDAST den produkten.

Måste jag ha en brandvägg?

- Du behöver en brandvägg om du vill minska på avståndet till brännbar byggnadsdel än det som står i monteringsanvisningen. Saknas anvisning på eldstaden (oftast vid äldre eldstäder) så bör alltid brandväggar monteras.

Varför ryker det in när jag eldar?

- Oftast ryker det in pga av för högt undertryck i huset i förhållande till eldstad/rökkanal. Detta avhjälps oftast med att öppna fönstret lite vid uppstart av eldstaden i ca 5 min. Tänk på att inte ha köksfläkten igång samtidigt (detta ökar på undertycket i huset) Köksfläkt på maxfart drar lika mycket som ca 30 braskaminer som eldas samtidigt.

Behöver jag tilluft till braskamin?

- Ja, MEN man måste inte ha tilluft kopplad direkt till eldstaden. (I passivhus skall man ha detta.) Förbrukningen av luft är ca 20kbm/tim (köksfläkt på maxfart drar lika mycket som ca 30 braskaminer som eldas samtidigt) Summering: Kan vi andas så kommer det att brinna i kaminen. Inrökning pga tilluft till eldstad eller ej har ingen påverkan, undertryck i hus styr detta.

Måste jag ha takstege för sotare?

- Ja, Om ditt tak lutar mer än 6 grader skall stege eller steg monteras ifrån takfot till inom 1m ifrån skorsten tillsammans med glidskydd för markstege (gäller fasad upp till 4 m). Gällande bestämmelser hittar du här: http://www.welandstal.se/sv-se/pdf/broschyr_taksaekerhet.pdf

Blir glaset varmt på kaminen?

- Ja, Glaset på kaminen blir så pass varmt att man kan bränna sig. Skyddsgaller finns, du hittar det här: http://www.termatech.com/se/product/barngrind-5-led-xl.aspx

Måste jag anmäla installation av eldstad till kommunen?

- Ja, oftast räcker det med en anmälningspliktig åtgård. Vid utvändig skorsten krävs alltid bygglov.

Kan jag använda min gamla plåtskorsten när jag byter ut kaminen?

- Både ja och nej. Man skall kontrollera att skorstenen är soteldsresistent och håller dagens krav. Om man är osäker så anlitar man en SSR-godkänd besiktningsman som kontrollerar skorstenens skick. Tänk på att om du byter kamin skall även skorstenen hålla eldstadens livslängd.

Varför en tung eldstad, som kakelugn eller täljstensugn?

- Med en tung eldstad (minst 1100kg) så fördelar du ut värmen över hela dygnet. Du får med andra ord bara ut 1-3 kwh när du eldar men detta fördelat på 24 timmar. T.ex 1 eldning på 12kg ved ger dig 2kwh/snitt x 24/h = 48 kwh.

Hur ofta skall skorstenen och eldstaden sotas?

-Detta beror på hur mycket man eldar. Mellan varje år till var tredje år.

Är det viktigt att elda med torr ved?

- Ja, Eldar du med för fuktig ved så går det åt för mycket energi till förbränningen. Detta ger en oren förbränning och ni riskerar tjärbildning i skorstenen som är brandfarligt. Du får inte heller ut den värmen som ett tort vedträ ger.

Kan jag elda papper mm?

- Du bör inte elda med papper, äggkartonger mm. Detta är både dåligt för din eldstad och miljön.

Kan jag använda ROT-avdrag vid installation?

- Ja, Installation av kamin, skorsten, taksäkerhet samt renovering av kakelugn och skorsten ligger till grund för ROT-avdrag.

Jag har andra frågor?

- Kontakta oss här så besvarar vi.

Delbetala förmånligt med 

* Uppdelat på 23 räntefria delbetalningar. I månadsbeloppet ingår uppläggningsavgift 495 kr, samt administrationsavgift 30 kr/månad. Effektiv ränta 16,45% vid 10.000 kr beräknat på 5 år. Kreditgivare är Santander Consumer Bank.

Det finns vissa saker att tänka på innan man kan sätta sig framför brasan och mysa. Ex. vad vill ni få ut av er kamin? Vi besvarar alla era frågor och hjälper till med tips och råd så mycket vi kan. Nedan är några viktiga råd att tänka på:

 • Vilken design vill ni ha på er eldstad/Miljö?
 • Vilken storlek på kamin passar just erat hus?
 • Hur mycket värme vill ni ha ifrån er eldstad?
 • Endast för "myseldning"?
 • Vill ni ha snabb uppvärmning? (tex sommarstugor)
 • Vill ni ha långsam uppvärming som håller länge eller vill ni ha både snabb och långsam värme?

Tänk på att placera eldstaden så att det blir enkelt att möblera i rummet. Har ni flera våningar och inte har en skorsten så tänk på att skorstenen måste passera de övre våningsplanen.

Oftast så måste braskaminer beställas och finns inte på lager. (Tar oftast mellan 1-4 veckor att få hem).

När man installerar en eldstad skall detta alltid anmälas till kommunen. Oftast så behövs det endast med en anmälningspliktig åtgärd. Man måste få ett startbesked av kommunen innan arbete får påbörjas. När arbetet är slutfört skall kontrollplan tillsammans med besiktningsprotokoll skickas tillbaka till kommunen för ett slutbesked.

Vem skall installera eldstaden? Tänk på att anlita erfarna montörer och be ALLTID om tidigare referenser. Man kan aldrig vara tillräckligt försiktig när det gäller brandsäkerhet.

Tänk på att anpassa eldstaden till vad golvet klarar av i vikt (Vanligt bjälklag av trä mellan 300-500kg). Sotaren behöver även ha tillgång till skorstenen genom takstege mm.

Fler artiklar...

garantibutik

Varumärken vi säljer:

 • austroflamm-logo
 • contura-logo
 • tulikivi-logo
 • morso-logo
 • Dovre-logo
 • hwam-logo
 • josef-davidsson-logo
 • lohberger-logo
 • lotus-logo
 • nordpeis-logo
 • rais-logo
 • sparthem-logo
 • spismiljo-logo

Adress & Karta

Kaminbutiken i Järna AB
Ullängsvägen 8
153 30 JÄRNA
Karta hitta hit!

Mail & Telefon

jarna@eldabutiken.se
Tel: 08-55171330
Orgnr: 556677-0201

Följ oss!